Вести

ДАН ОПШТИНЕ

Поводом Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, који александровачка општина слави и као свој Дан, данас је одржана свечана седница СО, на којој су најзаслужнијим грађанима и колективима уручене награде и признања. Највеће општинско признање, Фебруарска награда, додељена је Ирени Вујовић, министарки Министарства заштите животне средине Републике Србије.
Пре тога, гостима и званицама у препуној сали александровачког Дома културе обратио се председник СО Славољуб Миљковић. Он је изразио задовољство постигнутим резултатима развоја Жупе између два празника, и истакао да ће се у наредном периоду наставити са модернизацијом Жупе, што ће створити услове за останак младих на селу.
Говорећи о периоду између два Св.Трифуна, председник општине др Мирко Михајловић рекао је, да је протеклу годину обележио велики инвестициони циклус, те да су постигнути успеси на свим пољима живота и рада.
-Захваљујући равномерном улагању у асфалтирању путева, градских улица, водоводне и канализационе мреже, изградњу нових трафо станица и других објеката комуналне инфраструктуре, подигли смо на виши ниво квалитет живота свих грађана Жупе. Зато је заслужна и Влада Србије, која је определила значајна средства за развој Жупе. Тим поводом, министарка Вујовић обишла је данас новоизграђену гасну станицу у Дому здравља. Уверен сам да ће ово, као и остала министарства Владе Србије и даље помагати напредак и развој Жупе, рекао је председник Михајловић.
У славу Светог Трифуна, данас је испред Музеја винарства и виноградарства пресечен славски колач, уз чинодејствовање свештенства александровачке парохије и његовог преосвештенства Владике Крушевачког господина др Давида Перовића. Колачар Владимир Ђолић, директор алкохолне производње „Вино Жупе“ предао је колачарство за наредну годину Немањи Прибаковићу, дипл.инж технологије и власнику Винарије „Варина“ из Венчаца.
Након тога, владика Давид орезао је на економији Средње пољопривредне школе, прве чокоте винове лозе и прелио их вином, како би виноградима угахнуо нову снагу пред пролећну вегетацију.
Опширније о прослави Дана општине и крсне славе виноградара и винара Жупе у нашој централној емисији „Жупска хроника“
Више о овоме на нашој фејсбук страници www.facebook.com/snszupa