Вести

МИНИСТАРКА ТАНАСКОВИЋ ОТВОРИЛА „ЖУПСКУ БЕРБУ“

Традиционална манифестација жупских винара и виноградара „Жупска берба 2023“ почела је свечаним дефилеом фолклораша и спортиста Жупе, а потом наступом КУД-а „Жупа“ на отвореној сцени у центру града.

Светковину је уз ватромет и трубаче, прогласила отвореном министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић. Она је захвалила виноградарима Жупе што чувају традицију винарења и што се труде да врате своју омладину, која ће да настави тамо где су они стали.

Поруку виноградарима овог краја, пренео је и Владимир Орлић, председник Народне Скупштине Републике Србије. Он је истакао да ће држава субвенцијама и другим подстицајним мерама поспешивати развој виноградарства, као што је то и до сада чинила.

Домаћин манифестације, председник општине др Мирко Михајловић подсетио је на миленијумску традицију узгајања винове лозе на овим просторима.

Иначе, министарка Танасковић обишла је данас по подне домаћинство Славољуба Радојичића, предузетника из Кожетина, а вечерас у пратњи својих домаћина посетила Винску улицу и дегустирала најбоља жупска вина.

Извор: Информативна служба Дом културе Александровац