Вести

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА У АЛЕКСАНДРОВЦУ ОБЕЛЕЖИЛА 151. РОЂЕНДАН

Најстарија културна установа у нашем крају, отворена 18.јануара 1872. као Читаоница кожетинска, обележила је свој рођендан. Народна библиотека у Александровцу је једна од најзначајнијих културних и образовних установа, са око 800 чланова и избором од око 70 хиљада наслова. За свој дугогодишњи рад добила је низ признања: „Милорад Панић Суреп“, као највеће признање из области библиотекарства и Плакета општине Александровац за ширење културе у општини.
-У протеклим годинама трудили смо се да побољшамо квалитет и квантитет услуга у библиотеци. Захваљујући локалној самоуправи успели смо да задовољимо читаоце новим насловима како домаће тако и стране литературе. Протекле године Министарство културе и информисања омогућило нам је да уредимо подрумски простор, али и да набавимо рачунарску опрему како за наше кориснике. Удруженим снагама и вољом наставићемо да мотивишемо читаоце иновацијама у библиотеци. У плану нам је покретање интернет читаонице за кориснике, као и пружање стручне помоћи приликом израда семинарских радова и друго, радиће се на сређивању Завичајног одељења, које ће бити посвећено свим знаменитим Жупљанима који су допринели развоју културе. Наше идеје и наш рад увек су наилазиле на подршку људи из локалне самоуправе. Активности библиотеке подржали су и руководиоци јавних установа, школа и вртића али и чланови, истакла је у свом обраћању Маријана Џопалић, директорка Народне библиотеке.
Овом приликом захвалнице за помоћ и подршку у раду библиотеке уручене су др Мирку Михајловићу, председнику општине и Славољубу Миљковићу, председнику СО.
Председник Михајловић је овом приликом истакао да ће Народна библиотека, као једна од најзначајнијих установа културе имати и убудуће подршку локалне самоуправе. -Трудићемо се да наши читаоци имају још боље услове и још већи избор књига. Настојаћемо да се овај простор осавремени и употпуни. Народна библиотека у Александровцу је једна од ретких установа те врсте у целој Србији која слави 151-ву годину свог постојања. Циљ нам је да привучемо што већи број, посебно млађих читалаца, рекао је између осталог председник Михајловић.
За допринос у раду и донацију намењену слепим и слабовидим корисницима библиотеке, захвалница је уручена Зорану Милановићу, заменику председника УО Удружења ратних војних инвалида. Донација је у виду аудио записа књижевних дела и броји преко сто примерака.
-Посебно ми је драго што се осећам привилегованим што сте ми омогућили да поклоним књиге библиотеци. И дан данас сам инспирација и домаћим и страним писцима, а и сам сам почео да пишем, рекао је овом приликом Милановић, и најавио нову донацију.
Награде за најактивније читаоце у протеклој години добили су Зоран Богдановић, Весна Рачић, Алекса Прибановић, Надица Живковић, Данка Ковачевић, Дејана Гошић, Тадија Кнежевић, Хана Радисављевић, Тадија Пештерац и Давид Вукојевић.
Честитамо награђенима, а Народној библиотеци желимо срећан рођендан, још много нових наслова и читалаца.
Више о овоме на нашој фејсбук страници www.facebook.com/snszupa