Вести

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом Дана примирја у Првом светском рату, који се обележава као државни празник Републике Србије, на Споменик солунским ратницима у центру града положени су цвеће и венци.
У име локалне самоуправе венац су положили председник општине Александровац др Мирко Михајловић, заменик председника општине Ненад Марковић, председник Скупштине општине Славољуб Миљковић, његов заменик Владислав Михајловић и помоћник председника општине за рад са месним заједницама, Бојан Ковачевић.
Венце су положили и Катарина Петковић, председница локалног СУБНОР-а, Зоран Милановић, заменик председника УО републичког Удружења ратних војних инвалида Србије и Гвозден Ђолић, председник Удружења потомака српских ратника од 1912 – 1920.године.
У Србији и свету се обележава Дан примирја, у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Примирје у Првом светском рату је потписано на данашњи дан 1918. године у шуми код француског града Компијена, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, и било је на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.
Као главни мотив за амблем празника у Србији користи се цвет, Наталијина рамонда. Она има вишеструку симболику и говори о нашем народу и искушењима кроз која је прошао током и после тог рата. Осим цвета Наталијина рамонда, у амблему, који се носи на реверу, налазе се и две зелене траке, које асоцирају на ленту славне албанске споменице.
Више о овоме на нашој фејсбук страници www.facebook.com/snszupa