Вести

Осмо заседање Скупштине општине Александровац

На данашњем заседању локалног парламента, којим је председавао председник СО Славољуб Миљковић, донето је низ важних одлука за функционисање наше општине.
Јелена Вујић Обрадовић, одборница СПС-Јединствена Србија у СО, похвалила је руководство Општине због висине издвајања из буџета за поспешивање наталитета које немају ни много веће општине у Србији.
-Веома је похвално што свако новорођенче у Жупи месечно од Општине прима 10.000 динара, све до пунолетности. Надам се да ће то код младих брачних парова утицати на проширење породице, казала је одборница Обрадовић.
Председник општине др Мирко Михајловић објаснио је, да је демографска слика Жупе веома лоша, па је руководство Општине изнашло добар начин за побољшање затеченог стања.
-Џаба нама куле и градови ако немамо деце и ако не побољшамо наталитет у Жупи. За сада само 50 породица прима 10.000 месечно за новорођенче, а ја бих волео да их је много више. Што се тиче ставке у буџету за те намене, ми се нећемо устручавати да ако буде потребе, и ако се буде рађало више деце, извршимо у сваком тренутку ребаланс буџета, рекао је председник Михајловић.
Одборници су на данашњој седници усвојили и Одлуку о остваривању права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу, како за млађе припаднице лепшег пола, тако и за оне од преко 43 године, које желе да се остваре као мајке.
Парламентарци Александровца једногласно су донели Одлуку о завршном буџету општине Александровац за 2020.годину, истичући да су прошлу годину обележили велики инфраструктурни пројекти, који су подигли квалитет живота свих грађана Жупе.
На данашњој седници СО усвојен је и Извештај о раду са финансијским извештајем Дома културе „Милосав Буца Мирковић“ за прошлу годину. Донета је Одлука о прибављању треће парцеле за изградњу Фабрике отпадних вода у Новацима, као и Одлука о спровођењу јавног конкурса за избор директора ЈП Пословни центар „Александровац - Жупа“, те утврђен Предлог решења о образовању Комисије за спровођење конкурса за избор директора јавних предузећа чији је оснивач Општина.
На данашњој седници одборници су исказали своју хуманост и племенитост, тако што су се одрекли дневница у сврху лечења Санеле Видојевић из Кознице и Слађане Бићанин из Александровца. Ове наше суграђанке налазе се у Турској на лечењу.
По устаљеној пракси, надлежне општинске службе дале су у писаној форми одговоре на постављена одборничка питања са прошле седнице Скупштине.
Више о овоме на нашој фејсбук страници www.facebook.com/snszupa