Вести

Посета побратимском Жалецу

На позив жупана (градоначелника) побратимског града Жалеца (Словенија) Јанка Коса, делегација општине Александровац присуствовала је прослави Дана града.
Александровачку локалну самоуправу представљали су Славољуб Миљковић, председник Скупштине општине, Наташа Михајловић, шеф кабинета председника општине и Душица Џамић, помоћница председника општине за одбрану и ванредне ситуације.
Домаћини су госте упознали са развојем хмељараства обиласком музеја посвећеног овој биљци, која је својом јединственом аромом прославила овај крај широм света. Иначе, на територији општине Жалец има преко 1500 хектара под хмељом и 4. су град у свету по производњи ове културе.
Такође, домаћини су упознали госте са појединим новоизграђеним инфраструктурним објектима, Био парком, планинским висом Хом (650 м надморске висине) са кога се види комплетна Савињска долина и Цеље, као и једним домаћинством који су произвођачи хмеља….
Домаћини су истакли да ће у наредном периоду са свим својим побратимским градовима још више унапредити и проширити своју сарадњу на свим пољима.
Поред Александровца, ове године гости Жалеца били су и Крушевац и Бачка Паланка (Србија), Жатец (Чешка), Биоград на мору (Хрватска), Бијељина (Република Српска)…
Више о овоме на нашој фејсбук страници www.facebook.com/snszupa